Saturday, June 21, 2008

Memori Zaman Sekolah...part 1

Ok..untuk entry ni aku nk cerite pasal kehidupan zaman sekolah aku..huhuhu...untuk part 1 ni aku mulakan dengan zaman sekolah rendah aku yg berwarna-warni (saje bg gempak..x semegah mn pon..) nanti untuk zaman2 lain tgk la kalo aku rajin nk sambung..tootooot! marila kite mula..

Sekolah Rendah Kebangsaan Bantuan Kerajaan Tabuan Jaya, Sarawak

huhuhu..ye..jgn gelak..tulah nama sekolah aku..aku pon x faham dah kenapa kene letak bantuan kerajaan kat situ..huhuhu..sekolah ni la first time aku menjejakkan kaki kat sekolah rendah (eh! ape aku ngarut ni..masti la darjah 1 merupakan first time g skolah..:P) kat sekolah ni aku blaja dr darjah 1 sampai darjah 3...time tu duk sarawak coz ikut famili la katekan...kat sekolah ni unik sikit banding sekolah lain..ni aku nak ceritakan lah ni:
  1. Disebabkan die bantuan kerajaan, jadi mana2 murid dari keluarga susah dpt bantuan duit, baju sekolah, kasut, beg, alat2 sekolah, buku termasuk duit sekali...selalu yg dpt ni anak2 bumiputra Sarawak la...(iban, malanau dan sbgnye..)..Time ni xde lagi pelan rancangan makanan tambahan ataupun agihan susu free...aku x dpt le..bpk aku keje gomen...
  2. Kat sini la bercampur2 berbagai kaum...iban, melanau, kadazan, melayu sarawak, cina, india...semua ada termasuklah aku yg terkelompok kategori melayu semenanjung...Orang Iban ni duduk tepi sungai..jadi crite pasal buaya ni mmg biasa...ada sekali tu bdk kelas aku bawak ke sekolah gambo org kampung die bunuh buaya sekali belah perut keluar tangan, kaki budak..huhuhu..horror! aku siap pinjam bawak balik umah tunjuk kat mak bapak album tu
  3. Siapa kawan baik aku ha? x brape ingat sangat tapi ade sikit yg aku ingat antaranya yusri, ct suraya (melayu Sarawak), Veronica Chia (Chinese), Hansley (x sure lak die ni kategori mana) Kamal (melayu semenanjung..) lagi banyak la aku x hingat...lame sangat dh...spt biasa aku ade ramaai kawan...huhu disebabkan tu aku fasih gile cakap melayu Sarawak (klaka saghawak..:P)..tapi skrg dh karat dh..sbb lame x cakap..
  4. Aku penah sambut besday kat sekolah...huhu..time tgh sambt besday tu kat tingkap penuh bdk2 ni tgk..x sangka kecik2 dh jadi tumpuan ramai..hahahaha..totoooot!
  5. Cikgu sekolah ni gile garang..huhuhu...x larat aku..mmg stok cikgu zaman dulu2...aku dh banyak kali kene rotan kaw2 sbb tulisan x cantik..(huhuhu..) aku ingat lagi cikgu paling garang namenya cikgu Jun Juliana (die ni chinese tau..) dahla gemuk gile, rambut die kerinting afro, pakai skirt, lipstik merah tebal kat bibir ngan spek beso tebal..betul2 macam kartun yg kartunis LAT selalu lukis tu..hihihi tapi yang pastinye die la yg berjasa sbb ajar aku mula2 kenal huruf... disebabkan guru x cukup, jadi diela ajar matematik, dielah ajar BM..huhu..seksa....!
  6. Guru disiplin sekolah ni mmg garang gile..aku pon x ingat nama die...sekolah aku ni sesi pagi jadi sekolah rendah...sesi petang jadi sekolah menengah la pulak..huhu...aku ingat lagi, siapa bdk2 nakal..nanti cikgu disiplin ni bogelkan student tu pastu kurung kat satu bilik, tingkap bukak..so, bdk2 yg lain akan tgk la kat tingkap tu time rehat..huhu..horror! xpon bdk2 ni akan dibukakkan baju gantung satu kad beso kat leher, then dieorg akan g satu kelas ke satu kelas dan cikgu ni akan pastikan bdk2 bersalah ni minta maaf dan ngaku kesalahan..huhuhu..Macam pesalah perang la pulak...tapi selama ni aku nmpk student laki la..yg pompuan x penah lg...huhu..untuk menambahkan saat2 x best dlm hidup aku, cikgu ni jadi cikgu pendidikan jasmani aku la pulak...takot betul kalo x bawak baju PJ..huhuhu..
  7. Ade penah bdk sekelas aku ajak dtg umah die tapi mak aku x kasik sebab org Iban bela babi bawah umah panjang die pastu bela anjing banyaaaak gile..huhu
  8. Mase ni aku g sekolah pakai suar pendek..sbb terpengaruh ngan rakan2 satu sekolah (yg kebanyakkannye non muslim...huhuhu )
  9. Kantin ktorg peniaga die chinese..jadi time rehat beli kropok je..masa tu mak bapak aku x kasik beli makanan yg siap masak sbb takut haram..time tu aku x faham pon halal haram ni..tapi ikut nasihat mak bapak je (anak mithali..wahahahaha..totoot!)
  10. Aku takot beno kalo jalan kaki nk g sekolah sbb kawasan umah aku banyak chinese..jadi setiap umah bela anjing..huhuhu..fobia takut2 kalo ade anjing terlepas gigit orang..sbb kawasan perumahan aku tu ade kes bdk sekolah menengah kene gigit anjing gila time balik sekolah sbb anjing tu lompat pagar umah tuan die...jadi, bila aku lalu rumah yg ade anjing aku akan lari sepantas mungkin..huhu..sampai sekarang pon aku taruma (trauma) ngan spesies anjing ni...huhu...dieorg bela anjing ni sbb katenye banyak pencuri..entah la..mujur umah aku x penah pencuri masuk..huhu
Masa aku darjah 3, bapak aku mintak pindah ke semenanjung...so pindah la...Tamat sampai situ la crite sekolah kat Sarawak aku..huhuhu...

Ok tu la bende2 yg aku rasa menarik untuk dikongsi bersama..lain kali aku sambung balik cerite aku lepas aku pindah semenanjung dan sambung pulak kat sekolah rendah area sini...

2 comments:

I_Am_Megat said...

haaa dok sana rupenya masa2 kecik dlu..tp dgr citer ko mcm horror je duk kt sana huhu

Mr.Barrock! said...

sangat horror...

esp part cikgu yg giler bapak garang...macam bile2 mase je bole makan budak..huhuhu :(