Monday, April 19, 2010

Pengalaman Kerjaku (Episod II)


Episod kedua...pun bermula...

Selepas aku masuk matrikulasi, aku memang tak sempat nak kerja part time..kalau ada cuti pon sangat singkat..walaupun selepas habis matrikulasi, aku tak sempat nak kerja part time..cuma aku tolong bisnes family je serba sedikit..aku mula kerja part time masa mula masuk zaman Universiti..bila cuti semester je, aku pun mulalah cari kerja part time untuk tambah duit sikit..kali ni..aku jadi...mat kilang..jeng..jeng..jeng...


Kisahnya bermula macam ni, aku saja je, pergi kat kilang area Pengkalan Balak cari kerja..sekali kilang Farm Best (kilang ayam dan produk-produk lain ayam) ada iklan nak pakai operator..aku pun apa lagi...isi sajalah..kalau dapat, dapatlah..kalau tak dapat pun tak kesah...borang dia sekeping je..dan simple..tiba-tiba bila hantar borang, orang HR dia iterus nterview lebih kurang...lepas tu dia kata..awak boleh start kerja esok...datang pukul 8.15..terus ke pejabat...Eh..senang sungguh.. :P Oh ya! adik aku pon pada masa yang sama, join jugak aku mintak kerja ni..

Esoknya..datanglah aku memulakan karier di kilang tu...mula-mula pergi pejabat..kemudian, dia bawak masuk kilang..kena pakai penutup kepala, apron plastik, sarung tangan plastik, kasut boot, penutup mulut (semua company supply)...dia bawak jumpa, lebih kurang macam operation manager..kemudian aku diletakkan di area pembuatan nugget ayam...adik aku pulak bahagian pembuatan bebola ayam..hihihi :D Dua-dua area ni banyak makcik-makcik yang kerja..huhuhuhu..sabar aje la...

Macam mana kerja tu? apa kena buat?
Setiap hari, aku kerja bahagian packaging nugget..so tunggu nugget masuk assembly..kemudian, (mesin packaging ni besar tau..atas kepala kita..) nugget akan turun dan masuk dalam plastik dan terus seal..so, pekerja kena ambik, timbang (untuk pastikan berat dia betul)..kemudian masukkan dalam kotak (1 dozen sekotak)..lepas tu, hantar nugget yang telah siap masuk dalam kotak ke dewan beku..(sbb dia macam peti ais besar..sebesar dewan yang sederhana besar tu..) itu je la kerjanya tiap-tiap hari..packing nugget..dari nugget perisa biasa, sampai ke yang special..kadang-kala mesin yang sama diguna untuk packing ayam bersalut..tengok la production macam mana.. :P Bunyi mesin ni sangatla kuat, kene pakai headphone...kilang ni fully aircorn..kadang kala sejuk gila kat dalam...
sedapnya nugget..tetiba rasa nak makan nugget lak sekarang..

Cabaran kerja?
kerja ni skali lagi kena berdiri selama 8 jam berkerja..hadoi la..penat berdiri je..walaupon sekadar packing (sebab proses lain semua machine yang buat, dia macam assembly line..tau-tau nugget keluar dah siap)..tapi product keluar cepat, so kerja kena tangkas..kalau lembab-lembab nanti kena sound..lagi satu kena angkat kotak yang dah berisi nugget tu..bayangkan 1 kotak sedozen..katakan sepeket 1kg..sekotak dalam 12 kilo..bayangkan korang kena angkat beratus kotak sehari...adoi..patah pinggang...

Macam mana dia bayar gaji?
Seperti biasa, kilang ni pun takla mahal sangat gaji dia..sehari dalam RM 20++ jugakla..ada elaun makan, elaun kenderaan (kalau naik kenderaan sendiri), kedatangan full RM50...seperti biasa ada OT, tapi bukan selalulah..public holiday triple kalo tak silap...break untuk toilet/ sembahyang dibenarkanlah ikut giliran...ade locker untuk simpan barang tapi kena bawak mangga sendiri lah...masa rehat ada pukul 10.00-10.30 pagi, pukul 1.00-2.00 petang..kilang ni ada shif tapi bergantung kepada department..jadi department nugget dan department bebola takda shif..jadi kerja isnin sampai jumaat dari pukul 8.00 pagi sampai 5 petang..kalau OT pun maksimum sampai pukul 10 malam..OT hari sabtu pun jarang-jarang...tapi department pemprosesan ayam ke, yang lain-lain tu ada je shif...gaji dibayar secara bank in dalam akaun Eon bank..siap ade kwsp dan juga slip gaji!!!
chicken balls..sedap jugak..nak-nak yang perisa special sikit tu :P

Macam mana berhenti?
Nak berhenti senang sahaja..pergi pejabat, isi borang berhenti..yang penting kena bagi notis paling kurang 2 minggu sebelum tarikh berhenti..kalau main berhenti je nanti tak dapat gaji (betul ke tak, tak tahulah...) aku kerja pun x brapa lama..sebulan setengah je kot..saja nak isi masa lapang time cuti...

Random facts:
  • Kerja kat sini seronok sebab setiap hari mengadap benda makanan...asyik bau nugget digoreng..sedapnya..bau sosej distim...tengok bebola ayam keluar dari machine..mengujakan!
  • Kelakar pun ada, bila ada sesekali mesin pembungkus nugget yang besar atas kepala kita tu tersumbat dengan nugget..akibatnya..nugget melimpah dari atas dan jatuh macam hujan..so, makcik-makcik department aku sibuk la terjerit-jerit panggil technician sambil berlari meninggalkan tempat kejadian sambil cover kepala dengan tangan..sebabnya? nugget tu kan difrozenkan..so kalo jatuh kena kepala sakitlah..macam kena baling batu..so, semua orang melarikan diri daripada serangan nugget..hahahahahaha :D
  • Kadang kala, kilang ada jual ayam bersalut, produk terbaru atau produk-produk lain pada harga yang murah..contohnya macam ayam bersalut 2kg baru RM5..ade la aku beli sikit-sikit...
  • Nugget reject? bentuk x sempurna atau kecik..akan dikumpul dan dikitar semula (masuk balik dalam machine) nugget jatuh atas lantai..huhuhu kadang kala dipijak je :P
  • Dilarang sama sekali nak curi makan produk masa tengah packing..tapi ada juga operator curi makan bebola ayam (sebab bebola tu kan dah dimasak sebelum difrozenkan) ataupun yang tak tahan tu makan nugget (walaupon separuh masak je sbenarnya)...
  • Bahagian basah (pemprosesan ayam) kebanyakkannya Bangla dan orang Nepal yang kerja kat situ..bahagian pemprosesan ke produk lain kebanyakkannya orang tempatan dan juga orang Indon..Jangan runsing, bahagian sembelihan..orang tempatan yang sembelih ayam..
  • So far, ok kerja kat sini..cuma aku berkawan dengan makcik-makcik..huhu..orang muda tak ramai..ade pon kawan ngan bangla je lah...
  • Toilet di bahagian belakang kilang atas area tempat sampah..aku tak suka pegi toilet..tau-tau je la bau kumbahan ayam..gila sakit hidung aku..emergency je baru pegi..kalo tak, sanggup aku tahan bahan kumbahan aku sendri sampai balik umah...
itula kisahnya..jumpa lagi dalam episod akan datang...

2 comments:

Megat said...

wakakaka...serangan nugget ayam!!
bahaya gak kan??

ZaCk said...

Bro, baru ternampak u put my bloh link on urs.. thanks ek...
anyway, ko org melaka ke? parents aku kat Kuala Sg. Baru dekat ngan ALAM..

Selamat berkawan...