Sunday, August 5, 2007

Kuasa suatu senyuman!

Ade satu crite yg aku nk kongsi ngan korang...ni ttg kuasa senyuman...hari nih pepagi aku beli paper mingguan kat kedai buku dpn umah aku...time aku nk bayar..bole jadi makcik yg tokey kedai tuh ngan muka masam amik duit yg aku bayar paper tuh (pdhal aku bg duit..patut suka la kan?)..pastuh aku g kedai gambar tuh nk beli top up (mmg die jual top up tau...bkn aku g salah kedai...hehehe..)pastu pompuan yg jaga kaunter tuh ngan nada bengis ala2 Xena: Warrior Princess (rujuk gambo)...peh! garang gile..padahal aku x wat ape pon...aku nk beli top up and then aku bg duit kat die pas die bg kad top up tuh...Dan sejak tuh aku berikrar xnak g dua2 kedai hampeh tuh...

Dan aku terfikir..nape la xnak senyum2..padahal bukan nyer luak kalo senyum..lebih2 lagi kat pelanggan kedai die tuh...silap2 makin laris ade le...sbb aku terfikir sbenarnye kuasa senyuman bole membuatkan seseorang tuh rase slesa ngan korang & mewujudkan hubungan yg lbh baik sesame manusia..x caye cube tgk crite ni...

Kejadian kat suatu klinik...orang yg dtg sume sakit dan tgh tunggu turn jumpe Dr sambil memikirkan penyakit yg dialami oleh dieorg...ade sorg lelaki sakit perut duduk di seblah wanita yg duduk smbl pangku anak die yg masih baby (sbb nk wat pemeriksaan berkala baby die)..laki tuh x tegur pon org kat seblah tuh tapi bile die pandang baby tuh...baby tuh senyum kat die dgn ikhlas dan manis skali...Hati laki tuh terus sejuk then pastu die pon kate pada mak baby betapa kiut miutnye baby awak nih..mak baby pon rase suke then die pon berterima kasih pada laki tuh dan die pon berborak ngan laki tuh...laki tuh pon rase slesa dan kedua2 nya makin mesra...dan bila pesakit lain nampak dieorg berdua berborak..yg lain pon join berborak same dan kalo ade yg curi dengar tersipu2 senyum sendirian...at the end...masing2 lupe tension akibat penyakit dieorg dan sume rase happy...Jadi korang fikir sape yg start sume energy positif ni?...Baby tu le...ngan senyuman die yg manis dan tulus...

Natijahnye di sini...dengan senyuman akan memberikan kebahagiaan kepada seseorang...Dengan senyuman boleh mengetuk pintu hati orang lain untuk menerima kehadiran anda..Dengan senyuman boleh membuatkan orang lain rasa dirinya telah diterima oleh anda dan rasa dihargai..Dan dengan senyuman rezeki akan mudah mendekati diri anda..Cuba bayangkan kalo dua tokey kedai tadi murah ngan senyuman..sudah pasti aku x black list kedai dieorg...sbb tu la aku cube nk manis2 kan muke aku kalo jumpe org...sentiasa senyum..kalo aku xde mende nk borak...aku senyum @ sengih ke...at least org tuh akan rase ok...cume utk jadi trademark, aku akan tambahkan elemen two tumbs up dalam senyuman aku..hahaha..sbb tuh kalo aku senyum akan ada tumbs up skali..hahahaha...semua aku senyum kecuali Mr. H (hahahaha...die ni staff la katekan...jadi kene serius skit...hahahaha)....

Tapi ada satu pesanan bagi mereka yg nk senyum...pastikan gigi anda bebas daripada selitan cili daripada cili sambal...hahahaha...nanti kene gelak lak...tapi xpe..kalo niat nk senyum tuh ikhlas..senyuman tuh ttp manis walaupon ade unsur komedi disebabkan oleh cili tuh..kuikuikui...lg satu pastikan gigi anda x brape kuning...hehe..kunyahlah Dentin!

1 comment:

sky_star said...

syafikkkkkkkkkkk
alergik aku membaca istilah mr .H ko tuh!!uwaaaaaaa jgn guna huruf H tuk dia...skt jtg aku dgr..kakakka